Rabu, Jun 30, 2010

MASIHKAH ADA YANG RINDU?......هَلْ مِنْ عَاشِقٍ ؟


Imagine that you are in Malaysia right now..
what will you do if you want to listen to
IZA'ATUL QURANIL KAREEM MINAL QAHIRAH?

Yes.
You are able to listen THE IZA'AH via internet by opening this useful website:تَخَيَّلْ أَنَّكَ اْلآنَ فِى مَسْقَطِ رَأْسِكَ مَالِيْزِيَا
مَا ذَا تَفْعَلُ إِذَا أَرَدتَّ الاِسْتِمَاعَ إِلَى
إِذَاعَةِ اْلقُرْآنِ اْلكَرِيْمِ مِنَ اْلقَاهِرَةِ؟


نَعَمْ،يُمْكِنُكَ اْلاِسْتِمَاعُ إِلَيْهَا عَبْرَ اْلإِنْتَرْنِتْ
بِوَاسِطَةِ هَذَا الْمَوْقِعِ الْمُفِيْدِ؛
اُنْقُرْ هُنَا

1. Kadang-kadang, sebahagian student kita yang berada di Malaysia ( baik yang sudah tamat pengajian di Mesir mahu pun yang sedang pulang bercuti) ada yang rindukan siaran Radio Al-Quranul-Karim Kota Qahirah.

2. Mengapa tidak?Program yang penuh dengan hiburan rohani, santapan aqli, nur menerangi hati. Pengisi program yang dijemput terdiri daripada ulama yang bagus dan pakar dalam bidang masing-masing.

3. Siapa yang tak rindukan Tok Guru Syeikh Sya'rawi rahimahullah dengan siri syarahan tafsir Al-Quran?
Siapa yang tak rindu dengan kelembutan nada Al-Imam Al-Akbar Syeikh Tantawi rahimahullah di saat beliau menghurai dengan ringkas sebelum beberapa ayat Al-Quran dibacakan?
Siapa yang tak rindukan dengan bacaan Al-Quran oleh Syeikh Mustafa Ismail, Syeikh Mahmud Ali Al-Banna Al-Manufi, Syeikh Abdul Fattah As-Sya'syaie , dan para qari yang lainnya?

4. Siapa yang tak rindukan penjelasan taujih qiraat Warsy, Qolun dan lain-lain yang keudara setiap malam jam 8.25 malam(waktu Mesir). Ditambah lagi ibtihal dan doa munajat yang sering menjadi "iklan" menghiasi segmen yang dikeudarakan.

5. Keindahan bahasa Arab fus-ha, dan gaya bahasa yang penuh adab sopan yang diamalkan oleh juruhebah yang bertugas , bagus dijadikan contoh uslub untuk pengerusi majlis ketika di majlis-majlis rasmi yang berlangsung di institusi pengajian aliran Arab bagi meningkatkan lagi kualiti pertuturan Bahasa Arab di kalangan para pelajar kita...

6. Jika diamat-amati, gaya bahasa yang digunakan sangatlah elok untuk ditiru oleh orang seperti kita yang masih belum mampu membuat ayat yang bercirikan citarasa arabi.Sebagai contoh, perhatikan ayat yang digunakan oelh juruhebah sebelum dan sesudah azan setiap solat lima waktu. Kita ambil satu contoh GAYA BAHASA berkenaan solat isya':

إْخْوَةَ اْلإِيْمَانِ

حَسَبَ التَّوْقِيْتِ الْمَحَلِّيِّ لِمَدِيْنَةِ الْقَاهِرَةِ

حَانَ اْلآنَ مَوْعِدُ صَلاَةِ الْعِشَاءِ

(Azan berkumandang)

رَفَعَ اْلأَذَانَ لِصَلاَةِ الْعِشَاءِ فَضِيْلَةُ الشَّيْخِ مُصْطَفَى إِسْمَاعِيْل

إِخْوَةَ اْلإِيْمَانِ، مَوْعِدُ صَلاَةِ الْفَجْرِ غَدًا - بِمَشِيْئَةِ اللهِ- السَّاعَةُ الرَّابِعَةُ وَتِسْعُ دَقَائِقَ

وَسَتُشْرِِقُ الشَّمْسُ بِأُفُقِ مِصْرَ بِإِذْنِ رَبِّهَا السَّاعَةَ السَّادِسَةَ إِلاَّ خَمْسَ دَقَائِقَ

أَيُّهَا اْلإِخْوَةُ الْمُؤْمِنُوْنَ

عَوْدًا مُبَارَكًا مَعَ الْقُرْآنِ الْكَرِِيْمِ

ٍنَسْتَمِعُ إِلَى تِلاَوَةٍ عَطِرَة

بَدْءًا مِنَ اْلآيَةِ التَّاسِعَةِ وَالْعِشْرِيْنَ إِلَى اْلآيَةِ الثَّانِيَةِ وَاْلأَرْبَعِيْنَ مِنْ سُوْرَةِ آلِ عِمْرَانَ

تَلاَهاَ عَلَيْنَا الشَّيْخُ عَبْدُ الفَتَّاحِ الشَّعْشَاعِيُّ

Selamat mendengar...
ENJOY LISTENING!


;) Gambar sekadar hiasan. Harap jangan ada yang kata bahawa ustaz kita yang dalam gambar itu sedang bertugas atau pernah bertugas di konti Radio Al-Quranul-Karim Kota Qahirah.

;) Kalau ada kesalahan pada tatabahasa Arab dan Inggeris, silakan menulis pembetulan pada ruangan komentar. Terima kasih.Tiada ulasan: